Warbla · Biblioteka
czeczotka (zwyczajna)
Acanthis flammea · Rodzina Fringillidae
Acanthis flammea
Rodzina Fringillidae
- Rząd
- Passeriformes
- Rodzina
- Fringillidae
- Rekordy w GBIF
- 3 326 890
- Kraje i terytoria z rekordami
- 73

O tym gatunku
Ten gatunek ma 3 326 890 rekordów z 73 krajów i terytoriów (GBIF, 21 października 2026). Najwięcej rekordów pochodzi z tych krajów i terytoriów: Szwecja (26,7%), Finlandia (17,8%), Kanada (16,5%), Stany Zjednoczone (13,1%) i Norwegia (9,1%). Łącznie przypada na nie 83,2% wszystkich rekordów. Ten gatunek stanowi 0,87% wszystkich rekordów ptaków ze Szwecji w GBIF.
Nazwa naukowa Acanthis flammea składa się z nazwy rodzajowej Acanthis i epitetu gatunkowego flammea. To jedyny gatunek z rodzaju Acanthis w katalogu aplikacji Warbla.
Katalog podaje liczby rekordów GBIF dla 204 gatunków z rodziny Fringillidae. Spośród nich ten gatunek zajmuje 7. miejsce; najwięcej rekordów w rodzinie ma Spinus tristis. Liczba rekordów tego gatunku jest 7,2 razy większa od średniej dla rodziny (459 113). Rodzina Fringillidae należy do rzędu Passeriformes; katalog aplikacji Warbla obejmuje 6193 gatunki z tego rzędu.